Saturday, October 1, 2016

Khazanah Sudirman


Sudah agak lama tiada posting terbaru di blog ini iaitu kali terakhir admin menulis ialah pada tahun 2014. Kini admin ingin kembali menulis tentang Penghibur Nombor 1 Asia ini. Bermula dengan perkongsian himpunan koleksi milik admin sendiri yang telah dikumpul sekian lama.

Minat mendalam terhadap Allahyarham Datuk Sudirman Hj. Arshad telah bermula sejak admin dibangku sekolah lagi sehingga kini (pada usia 30-an) masih setia meminati beliau, kerana pada admin Allahyarham Sudirman seorang tokoh seni berwibawa yang memiliki bakat yang cukup luar biasa (multi-talented) berbanding artis-artis ternama lain sama ada yang seangkatan dengan beliau atau artis-artis masa kini. Legasi yang ditinggalkannya masih kekal relevan dan bertahan sehingga kini, bak kata pepatah "tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas" begitulah perumpamaan yang dapat admin berikan kepada Ikon Seni ini.

Allahyarham Sudirman layak dijadikan contoh dan ikutan kepada generasi baru khususnya mereka yang terlibat secara langsung dalam bidang seni sebagai penyanyi. Kerana dengan usaha yang gigih berpegang pada matlamat tidak mustahil seseorang itu mampu bergelar seorang Penghibur yang berjaya dan disanjung tinggi. Buktinya pada pencapaian yang dicapai oleh Allahyarham Sudirman ketika hayatnya, walaupun beliau mempunyai kelulusan tinggi (Ijazah undang-undang (LL.B) dengan mendapat Kepujian Kelas Ketiga dari Universiti Malaya) yang melayakkannya menjadi seorang Peguam dengan pendapatan yang lebih tinggi berbanding menjadi artis, beliau sanggup melupakan kerjayanya itu untuk lebih fokus kepada terhadap kerjaya seni yang beliau minati. Berkat usaha gigih demi mencapai matlamat, Allahyarham Sudirman telah membuktikan bahawa anak seni juga mampu mencapai kejayaan yang gemilang sehingga ke persada antarabangsa.

Cukuplah setakat ini dahulu penulisan admin untuk posting terbaru ini. Admin akhiri dengan pesanan yang pernah diungkapkan oleh Allahyarham Sudirman sewaktu hayatnya dahulu iaitu "bukan gelaran jadi ukuran, tapi bakti yang disumbangkan".


1 comment:

Shahrina Shaharin said...

Satu hari ni dari pagi ke malam, saya melayari semua video, YouTube rakaman lama lagu beliau. Terlalu rindu rasanya pada beliau. Kejayaan beliau menjadi inspirasi.