Friday, February 1, 2013

Sudir Pernah Jadi Pengacara Festival Filem Malaysia


Teringat BAM, penghibur ternama Allahyarham Sudirman Haji Arshad semasa hayatnya dulu, pernah menjadi pengacara Festival Filem Malaysia (FFM). Beliau berpasangan dengan Sharifah Aini, mengendalikan majlis yang diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Pada mulanya Sudir telah menolak tawaran keemasan itu. Katanya dia segan dan dia bukan sesiapa sangat di dunia filem.

Pihak penganjur tidak putus asa terus memujuknya. Puas dipujuk, akhirnya Sudir bersetuju mengacarakan FFM yang gilang-gemilang itu kerana sebab-sebab yang tertentu iaitu meraikan kehadiran bintang-bintang veteran.

Kata Sudir, semasa kecil dulu dia suka menonton filem Melayu dan sama-sama merasa sedih dan menangis bersama pelakonnya dalam adegan-adegan sedih.

Sudir begitu menyanjung dan menghormati bintang-bintang veteran. Semuanya dia sayang, Sarimah, Saadiah, Latifah Omar, Roseyatimah, Rosnani, Umi Kalthum, Zaiton, Hashimah Yon, Kasmah Booty, Maria Menado dan ramai lagi.


Bintang-bintang filem ternama ini sememangnya menyemarakkan lagi suasana di malam anugerah yang gilang-gemilang itu.

Kata Sudir, memang sewajarnya bintang-bintang veteran diberi penghormatan dan layanan yang istimewa di dunia seni hari ini. Kerana orang-orang lama inilah terlebih dahulu telah menghidupkan bidang yang mereka pelopori sejak berkurun-kurun, yang akhirnya menimbulkan minat di kalangan generasi muda yang berkesinambungan dari zaman ke zaman dan perubahan demi perubahan mengikut edaran zaman.


Petikan: Majalah Hiburan URTV edisi 831, "Abadi Dalam Kenangan" catatan Bahyah Mahmood (BAM), keluaran 1-15 Februari 2013.

1 comment:

Anonymous said...

Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading?
I'm trying to determine if its a problem on my end or if it's the blog.
Any feedback would be greatly appreciated.

Also visit my website; twitter followers