Tuesday, January 15, 2013

Keajaiban Nasib Sudir Dan Eton


21 Februari 1990 Zaiton Sameon ditimpa kemalangan jalanraya yang ngeri... dan 2 tahun kemudiannya... 22 Februari 1992 Sudirman Haji Arshad meninggal dunia... hanya selang sehari di bulan Februari, bagai suatu keajaiban nasib diri dua bintang ternama ini.

Kemalangan ngeri yang menimpa... Eton koma selama 3 bulan. Suatu keajaiban umpama mati hidup semula. Insan yang dianggap tak punya harapan untuk bernafas semula, tiba-tiba tersedar dari mimpinya yang panjang.

Sudir pula yang terlantar disihir dan disantau terbaring selama tujuh bulan sejak tarikh 20 Julai 1991, akhirnya telah menamatkan riwayat hidupnya pada 22 Februari 1992. Begitulah takdir ketentuan Allah Azza Wajalla. Segala-galanya suatu kejutan!

Kejutan demi kejutan sering terjadi dalam hidup insan di dunia yang fana ini. Bertemu dan berpisah! Tiap insan akan merasai MATI! Ingat itu!

Eton Serius Nak Kahwin Sudir

Perjalanan hidup penyanyi popular 80-an Zaiton Sameon sememangnya menyayat hati, sejak ditimpa kemalangan jalanraya yang ngeri pada 21 Februari 1990 dulu. Hingga saat ini ingatannya masih belum stabil sepenuhnya.

BAM yang pernah bersua dengannya tidak lama dulu, terus memeluk dan menciumnya... rindu sangat, lama tak jumpa.

"Kenal tak? Ingat tak lagi?" tanya BAM. "Engkau ni siapa?" tanyanya semacam hairan.

Hati BAM begitu terharu dan sebak mengenangkan Eton masih belum pulih ingatannya. Ternyata terlalu berat ujian hidup yang ditanggungnya.

Teringat dulu sewaktu Eton keluar dari hospital dan pulang ke rumahnya, BAM pernah menemani Sudir (Allahyarham) menziarahi Eton di rumahnya di Taman Melawati Hulu Kelang. Sudir yang pemurah hati itu telah menghulurkan bantuan berupa wang dan juga barangan cenderahati.

Sudir mahu Eton gembira sentiasa menyambut kehadiran kawan-kawan artis yang menziarahinya, dengan harapan sedikit demi sedikit ingatannya akan kembali pulih seperti sedia kala.

Lucunya, Eton telah memberitahu kawan-kawan wartawan hiburan, Sudirman telah meminangnya. "Eton serius nak kahwin dengan Sudir".

Pada zaman itu memang gempar cerita Zaiton Sameon nak kahwin dengan Sudirman. Sungguh-sungguh Eton memberitahu para wartawan, dia nak berkahwin dengan Sudirman. Kata Eton, dia serius, bukan bergurau dan bukan main-main.

Memang gempar sungguh, kenyataan Eton itu terpampang jadi "headline" di muka depan sebuah akhbar tabloid. Gempar sungguh peminat-peminat memperkatakannya, memang heboh dunia hiburan satu Malaysia hingga ke Singapura dan Brunei Darussalam.

Memang secara terang-terangan sekali Sudir sudah kena lamar menerusi surat khabar oleh Eton yang membuat pengakuan: "Sesungguhnya kehadiran Sudir bagaikan suatu cahaya 'Nur' dalam hidup Eton," romantik sungguh Zaiton Sameon.

Dalam keadaan heboh itu, apa kata Sudir?

Kata Sudir; "Alah Eton tu kan suka bergurau, lebih-lebih lagi dalam keadaannya sekarang ini. Dia kan sakit, fikirannya terganggu dan masih trauma. Biarlah dia nak kata apa pun saya tak kisah, asalkan dia terhibur."

Dalam pada itu juga Sudir sempat berbisik; "Saya masih termimpikan cerita cinta lama. Dulu pernah saya berkata, perkahwinan bagi saya sekali seumur hidup. Tapi telah ditakdirkan, perkahwinan saya tak dapat bertahan lama. Namun saya merasa terikat dengan SUMPAH itu.

Itulah SUDIRMAN, cintanya dibawa mati bersama. Semoga kau bertemu dengan BIDADARI di Syurga! Al-Fatihah!

Sudir "Berdating" Dengan Eton

Kepada peminat-peminat, tatapilah lakaran Kartun Sudirman di kala "berdating" dengan Zaiton Sameon, sebelum tragedi menyayat hati menimpa diri Eton pada 21 Februari 1990 dulu.

Inilah diantara khazanah peninggalan Sudir yang menjadi memori Eton. Masih ingatkah dia?


Petikan: Majalah hiburan URTV keluaran 15-31 Januari 2013, "Abadi Dalam Kenangan" oleh Bahyah Mahmood (BAM).

No comments: