Saturday, November 17, 2012

Liza Aziz Saksi Sudirman Pengsan

Liza Aziz ketika berduet bersama Allahyarham Sudirman Haji Arshad.

Pemergiannya semakin jauh... namun Allahyarham Sudirman Haji Arshad sentiasa dalam kenangan setiap insan yang berdampingan rapat dengannya. Di antaranya ialah Liza Aziz, anak gadis pasangan bintang filem ternama Aziz Jaafar dan Normadiah.

Julai, 1991 - Sewaktu Sudir tiba-tiba jatuh sakit yang membuatkan dunia artis gempar kerana tidak mengetahui khabar beritanya yang konon Sudir disembunyikan oleh keluarganya entah di mana...? Tup-tup saya menerima sepucuk surat kiriman Liza Aziz 'backing singer' Sudir.

Dalam suratnya itu Liza memulakan kata-kata: "Kak Bam tau tak, Liza adalah artis yang akhir sekali dapat bercakap dengan Abang Sudir.

"Hari itu seorang pembantu Abang Sudir telefon Liza meminta Liza turut serta dalam show Abang Sudir di Pulau Pinang. Tapi Liza terpaksa menolak ajakannya disebabkan pada tarikh yang sama, Liza pun ada show juga.

"Tapi 10 minit selepas tu, Abang Sudir sendiri telefon Liza merayu dan mengharap sangat-sangat Liza dapat bersamanya. Pujukannya membuatkan Liza sebak dan terus menangis dalam telefon.

"Kerana apa Liza menangis...? Liza menangis kerana Liza betul-betul tak percaya suara itu suara Abang Sudir... suaranya terketar-ketar... perlahan dan terputus-putus membuatkan Liza sukar nak faham apa yang diucapkannya.

"Suaranya dan kata-katanya masih lagi terdengar-dengar di telinga Liza. Liza rasa sedih dan kesian sangat. Terus Liza bersetuju untuk bersama show Abang Sudir dan membatalkan show Liza sendiri dengan rela hati.

"Abang Sudir rupanya seorang yang tabah, kerana dalam keadaan dirinya yang sakit, dia tetap datang untuk rehearsal. Semasa latihan kadang kala dia terlupa lirik lagu nyanyiannya kemudian tiba-tiba dia pengsan...! Kami semua terkejut dan kelam-kabut membantu menyedarkannya.

"Esoknya pembantu Abang Sudir memberitahu Liza, show di Pulau Pinang dibatalkan. Dan Abang Sudir telah dimasukkan ke hospital."

Sahabat Buat Abang Sudir


Liza terkilan sungguh tak dapat menghadiahkan kepada Abang Sudir kaset sulung Liza yang beredar di pasaran serentak pada hari kematiannya.

"Liza teringat, Abang Sudirlah orang yang paling gembira sekali bila Liza ditawarkan oleh Rediffusion Records sebagai recording artistnya.

"Sebelum itu Abang Sudir sering berkata, jika dia menubuhkan syarikat rakamannya nanti, Liza sudah pasti menjadi recording artistnya.

"Album ini terdapat lagu berjudul SAHABAT. Istimewa buat Abang Sudir. Liriknya mengisahkan perihal seorang sahabat yang telah pergi buat selama-lamanya.

"Liza sendiri tak tau mengapa semasa merakamkan lagu 'Sahabat', suara Liza tersangkut-sangkut, malah Liza tiba-tiba terasa sebak dan berdiri bulu roma dek perasaan terharu dan nyanyian Liza terpaksa diulang berpuluh kali. Pada hal pada ketika itu Abang Sudir sedang sakit... rupa-rupanya dia akan meninggalkan kita semua buat selama-lamanya.

Berulang kali Liza menyatakan rasa terhutang budi kepada Sudirman yang sentiasa memberi perangsang dan dorongan terhadap gadis yang satu ini yang sering merasa rendah diri dan pemalu.

Pada Sudir, Liza mempunyai bakat yang boleh diketengahkan. Kata Sudir: "Bukannya orang nak peduli kita gemuk atau kurus. Apa yang penting ialah bakat yang ada pada diri seseorang."

"Liza masih ingat, sebelum Abang Sudir terbang ke London bertanding di Royal Albert Hall, dia nampak kurang yakin dengan kebolehannya untuk mengalahkan penghibur-penghibur Asia yang hebat-hebat tu, tapi Liza memberi semangat dan meyakinkannya dengan kata-kata semangat: "To me Abang Sudir, you are number one. Masin mulut, dia memang Penghibur No.1 Asia.

"Walaupun Liza merasa terkilan dan sedih tak dapat menziarahinya sepanjang tujuh bulan lamanya dia sakit hinggalah dia meninggalkan dunia ini buat selama-lamanya tapi Liza sentiasa berdoa agar rohnya dicucuri rahmat. Al-Fatihah buat Abang Sudir tersayang, seorang insan yang istimewa!"

Demikian warkah Liza Aziz yang penuh syahdu...!

Petikan: Majalah hiburan URTV ruangan 'abadi dalam kenangan' catatan Bahyah Mahmood, keluaran 15-30 November 2012.No comments: