Monday, November 7, 2011

Tun Dr. Mahathir Sumber Inspirasi Sudirman

Sudirman tekun membaca buku biografi
"Mahathir Great Malaysian Hero"

SAYA telah ditanya; "Kenapa Sudir suka Mahathir?" Lalu saya catatkan jawapan saya. Tetapi sebelum apa-apa ingin saya jelaskan bahawasanya di sini saya bukanlah membicarakan hal politik dan saya bukan penyokong ahli kepada mana-mana parti, baik UMNO, PAS dan mahupun apa jua. Malah sebagai penghibur saya memprinsipkan diri untuk tidak bercerita tentang hal agama, politik, seks, dadah dan peribadi orang lain. Justeru itu, catatan ini sekadar pandangan saya terhadap soalan yang dimajukan dan saya terangkan semudah-mudahnya.
 
 Sudir bergaya dengan T-Shirt 'Mahathir'

Sebenarnya, Perdana Menteri (PM) merupakan sumber inspirasi segala pencapaian kerjaya saya selama ini. Dan inspirasi ini saya sandarkan kepada tiga aspek mudah yang saya lihat tersemat dalam perjuangan Dr. Mahathir. Tiga aspek itu ialah:

* 'Vision' atau pandangan jauh ke depan yang menuju ke suatu matlamat,
* Perancangan yang bijak dan usaha yang gigih sebagai daya penggerak, serta
* Kesabaran dan ketegasan sebagai benteng perjuangan.

Berbekalkan tiga aspek ini, setiap perjuangan pasti mudah berjaya. Dan kejayaannya bukan sedikit kerana kejayaan itu menjadi suatu proses tindakan yang berangkai-rangkai. Setiap 'vision' akan menambahkan seribu 'vision'; setiap usaha akan menambahkan potensi kemajuan; senjata semangat pula akan meniupkan suatu perjuangan.

Dan semua ini saya jadikan etika bekerja saya. Caranya samalah seperti menanam benih dengan banyak sekali. Ada benih mengambil masa sehari untuk tumbuh, ada memakan masa seminggu, dan ada yang sampai sebulan, setahun dan bertahun-tahun. Pokoknya, semua benih itu akan tumbuh, dan apabila ia tumbuh hasilnya pasti tersangat lumayan sekali. Dan inilah Perdana Menteri kita! Apakah yang mahu dilakukan oleh Dr. Mahathir dari kaca mata saya? Juga saya dapati tiga aspek;

* Keharmonian rakyat,
* Kestabilan dan kemajuan ekonomi, dan
* Kecemerlangan antarabangsa.


Pertama; Aspek keharmonian rakyat, Dr. Mahathir sering mengimbangi kepentingan pelbagai kaum dalam perancangannya sejajar dengan kehendak perlembagaan negara. Dr. Mahathir juga sensitif terhadap masalah rakyat. Setiap isu yang timbul di kalangan rakyat pasti mendapat pandangan dan nasihatnya. Baik isu kafir-mengkafir, masalah pekerja kilang, masalah tindakan bank terhadap peminjam, masalah kenaikan harga barang atau nasihat tentang perniagaan malah apa saja, semuanya dijelaskan secara terperinci untuk membimbing rakyat ke arah kemakmuran. Boleh dikatakan Dr. Mahathir merupakan Perdana Menteri yang paling terbuka dan sensitif terhadap masalah rakyat. Rakyat sering didampinginya tanpa mengira bangsa, agama dan usia. Sejajar dengan sifat seorang pemimpin ulung.

Kedua; Aspek kemajuan ekonomi. Penyatuan waktu Sabah, Sarawak dan semenanjung, perkenalan sistem "Punch Card" dan penggunaan masa dengan bijak merupakan tunjang awal perjuangannya sebagai Perdana Menteri. Satu revolusi sedang diaturkan. Dasar pandang ke timur menjadi suatu inspirasi terhadap intisari atau 'substance' yang mahu difokuskan. Lebih-lebih lagi dalam etika bekerja, kerajinan dan prinsip bersih, cekap & amanah menjadi tunjang. Kemudian 'Kepimpinan Melalui Teladan' berdasarkan rapatnya hubungan diantara majikan dengan pekerja di negara Jepun.

Kemudian penswastaan, dan dengan itu lahirlah 'Pensyarikatan Malaysia' yang sudah mula menampakkan hasilnya. Selain itu, negara di bawa ke arah perindustrian dan lahirlah 'Proton Saga' yang telah menjadi kebanggaan negara. Namun usaha perjuangan yang paling rapat dijiwanya ialah perjuangan bangsa Melayu itu sendiri. Dr. Mahathir tidak mahu bangsa Melayu bermegah di dalam tanah air sendiri yang kemewahannya adalah milik orang lain. Dari bukunya "The Malay Dilemma" hingga ke "Challenger" masalah orang Melayu menjadi dakwatnya. Nilai-nilai hidup mula bertukar ke arah matlamat yang lebih positif. Suatu revolusi mental berlaku tanpa disedari.

Dan ini membawa kepada aspek ketiga; Dr. Mahathir mahu tanah air didarjatkan di mata dunia. Baik masalah EEC, Aparteid, dadah, pelarian Vietnam mahupun masalah dunia ketiga, didebatkannya dengan suara yang lantang dan pemikiran yang terjadi?

Ini membibitkan rasa hormat negara luar kepada negara kita. Sehingga Dr. Mahathir mendapat gelaran 'Wira Dunia Ketiga' . Saya amat berbangga. Sebagai seorang individu, selain merupakan seorang 'Workaholic' yang mempunyai 'vision' yang jelas, Dr. Mahathir adalah seorang pemimpin yang tahu apa yang mahu dilakukannya dan apa yang diperlukan negara.

Caranya bijak, tangkas, bernas dan lojik. Caranya adalah terbaik difikirkannya. Perlu diingati bahawa yang indah itu tak semestinya baik tetapi yang baik itu tak semestinya indah. Hanya masa yang akan menentukan. Dr. Mahathir juga seorang pemimpin yang telah berkali-kali membuktikan betapa tingginya nilai kesabaran dan ketabahan ketika menghadapi dugaan. Inilah faktor yang paling meruntunkan sanubari saya.

Dr. Mahathir tidak akan menentang sesiapa yang bukan lawannya. Caranya ialah cara seorang 'Political Genius'. Dr. Mahathir boleh mengubah keadaan dengan senyuman kerana yang bekerja ialah pemikirannya. Kadang-kadang saya terfikir juga, sekiranya Dr. Mahathir kita ini ialah Presiden George Bush di Amerika, pasti perancangan dan tindakannya lebih bernas dan berkesan, tidak seperti kegentingan yang ada ketika ini di dunia Arab. Apakah tindakan itu? Hanya Dr. Mahathir yang tahu.

Itulah lagi satu sifat terpuji. Dr. Mahathir adalah penasihat dan sahabat serta pengkritik dirinya sendiri. Setiap orang harus bersikap begini. Ini saya sematkan dalam diri. Walau bagaimanapun, dengan pandangan ini, tidak bermakna saya memandang rendah terhadap kewibawaan Y.B.M Tengku Razaleigh atau Y.M. Tuan Haji Abdul Hadi. Mereka juga mempunyai kewibawaan masing-masing. Namun alangkah bahagianya masyarakat Melayu sekiranya kepintaran pemimpin-pemimpin dapat digembelingkan untuk kemajuan agama, bangsa dan negara.

Sepatutnya, kita tidak berlawan sesama sendiri. Yang kita perlu lawan ialah martabat kita di kaca mata dunia luar. Kalau kita bersatu, tentu kita lebih berpadu dan lebih maju. Tetapi soal siapa yang saya suka jadi Perdana Menteri; jawapannya sudah pasti. Setiap negara mesti hanya ada seorang pemimpin utama. Sebuah kapal tidak boleh mempunyai dua nakhoda. Y.A.B. Dato' Seri Dr. Mahathir adalah pilihan saya.

Kalau Hang Tuah mempunyai suatu harapan: "Takkan Melayu hilang di dunia," saya rasa Dr. Mahathir adalah orang yang akan menyedarkan kita.


Petikan: Akhbar Mingguan Malaysia bertarikh 14 Oktober 1990 dalam ruangan Sudirman Haji Arshad Menulis... "Kenapa Saya Suka Mahathir"

No comments: