Wednesday, April 25, 2012

Teringat-Ingat: Sudirman Tubuh Tabung Bantuan Khas Bantu Pelajar


Semangat Sudirman memang tak pernah padam walau dia menghadapi masalah hidup yang berat. Dia kehilangan isteri yang dicintainya. Dia juga mendapat tentangan hebat sewaktu mengadakan persembahan di UKM tempohari.

"Saya tak pernah berhenti untuk menjadi seorang artis yang terkemuka," Sudirman mengucapkan kata-kata ini bersungguh-sungguh. Dengan suaranya, dia ingin menyumbangkan sesuatu yang berguna kepada masyarakat.

"Saya sering ingin menyanyikan lagu untuk negara dan masyarakat untuk mengisi semangat cintakan negara." Tapi dia tak mahu menjual murah nama Malaysia dengan slogan-slogan kosong. Sudirman punya cara tersendiri, iaitu menyelitkan unsur pendidikan dan tauladan dalam lagu-lagunya.

Persembahan di UKM itu dimaksudkan untuk memberi kesedaran terhadap desa tanah kelahiran kita. Sebab itulah EMI merakamkan persembahan Malam Anak Desa tersebut. Kaset rakaman persembahan Sudirman itu kini dijual di pasaran agar peminat Sudirman di seluruh tanah air dapat menikmatinya.

Dia ingin anak bangsanya maju dan mendapat pendidikan sempurna. Untuk itu Sudirman membentuk Tabung Bantuan Khas untuk membantu murid sekolah yang berkebolehan tetapi tidak mampu menanggung belanja sekolahnya.

Itulah tanda syukur Sudirman. Dia mengejar kariernya hingga ke puncak tertinggi sekalipun. Tapi bukan semata-mata untuk dirinya. Dia ingin menggembirakan orang lain walaupun diri sendiri tak terurus. Lihatlah Sudirman semakin kurus.


No comments: