Monday, May 14, 2012

Harian Metro: Kempen terbesar Sudirman


BAGI peminat bekas penghibur nombor satu Asia, Datuk Sudirman Arshad, lokasi Jalan Chow Kit, Kuala Lumpur meninggalkan kenangan manis yang terus terpahat dalam ingatan sampai bila-bila.

Merujuk pada tarikh 15 April 1986, beliau berjaya menarik perhatian 100,000 penonton hadir menyaksikan konsert percuma di situ. Persembahan itu bukan saja menjadi pencapaian peribadi penyanyi kelahiran Temerloh, Pahang ini tetapi namanya turut dicatat dalam Malaysia Book of Records.

Paling bermakna, penghibur kesayangan ramai ini pernah dinobatkan Penghibur Terbaik Asia pada majlis anugerah Asian Popular Music Awards di Royal Albert Hall, London pada 1989.

Selepas dua dekad pemergiannya, sumbangan seni Sudirman terus dikenang ramai peminat. Setiap tahun, acara seperti bacaan tahlil dan doa selamat sentiasa diadakan oleh keluarga Allahyarham.

Namun, pengisian agenda kali ini agak berbeza apabila stesen satelit Astro mengambil inisiatif menganjurkan kempen Aku SUDIRMAN selama sebulan yang bermula 11 Mei lalu.

Majlis Pelancaran Kempen Aku Sudirman

Apa yang paling menarik untuk dikongsi bersama peminat masa kini adalah usaha stesen ini mahu mengadakan Konsert Kenangan Sudirman secara percuma di lokasi sama iaitu Jalan Chow Kit.

Naib Presiden, Bahagian Perniagaan Melayu Astro, Khairul Anwar Salleh berkata, pada awalnya, hasrat penganjur sudah tentu mahu memilih lokasi nostalgia Sudirman bersama peminat diadakan semula.

Namun, ia bukan perkara mudah untuk dilaksanakan jika melihat senario ketika ini sebagai antara jalan utama di ibu kota dan menjadi tumpuan pelbagai jenis perniagaan.

Katanya, persembahan ini akan diadakan tetapi memilih lokasi Stadium Bola Sepak Cheras pada 3 Jun ini. Ia dijangka disertai lebih 20 artis popular tanah air seperti Datuk Siti Nurhaliza, Ziana Zain, Rahim Maarof, Jaclyn Victor, Alyah, Misha Omar, Azlan and The Typewriter, Hujan, pelawak Osbon bersama bintang Akademi Fantasia - Hafiz, Adira dan Hazama.

“Konsert ini menjadi persembahan penghargaan pada Sudirman menyaksikan gabungan artis senior dan baru. Acara ini menjadi kemuncak kempen yang menjemput orang ramai pelbagai lapisan masyarakat hadir sama berhibur.

“Dalam pada itu, Astro juga bekerjasama dengan syarikat rakaman Warner Music Malaysia menerbitkan album interpretasi lagu-lagu Sudirman yang dinyanyikan artis generasi muda seperti AwanBand, The Kebayas, XPDC Junior, Hujan, Altimet, DJ Fuzz dan Taxi,” katanya pada sidang media selepas pelancaran acara berkenaan yang diadakan di Kuala Lumpur baru-baru ini.Turut hadir, Ketua Pegawai Operasi Astro, Henry Tan; Pengurus Program Sinar FM, Rostam Said; Pengarang Hiburan Harian Metro, Roslen Fadzil dan Ketua Pengarang Kumpulan The Star, Datuk Seri Wong Chun Wai.

Mengenai penerbitan album dikenali Aku SUDIRMAN - Satu Interpretasi, ia memberi matlamat menarik perhatian generasi muda mengenali dan meminati lagu Sudirman.

Pengarah Urusan Warner Music Malaysia, Darren Choy, berkata susunan lagu yang dinyanyikan bergantung pada artis itu sendiri sama ada mahu membuat susunan lagu semula. Dia berpandangan, penerbitan album ini menjadi langkah terbaik dalam tarik perhatian generasi muda.

Merancakkan acara kempen ini yang disokong Sinar FM sebagai stesen radio rasmi bersama Era FM manakala Harian Metro menjadi rakan media, filem baru Hoore! Hoore! arahan Saw Teong Hin akan menemui penonton di pawagam bermula 24 Mei ini.

Filem terbitan Astro Shaw Sdn Bhd bersama Real Films Sdn Bhd ini menjadi agenda kempen ini. Dibintangi Akim, Kilafairy, Nurfarah Nazirah, Harun Salim Bachik, Adibah Noor, Fauziah Nawi dan Aznil Nawawi, filem ini turut memainkan semula lagu Sudirman seperti Bercanda Di Pasiran Pantai, Basikal Tua, Salam Terakhir, Merisik Khabar, Milik Siapakah Gadis Ini dan lagu baru, Idola nyanyian Azlan The Typewriter.

Pengurus Besar Astro Shaw, Gayatri Su-Lin Pillai, berkata pihaknya positif terhadap sambutan dan jangkaan penonton yang akan diterima nanti.

“Kami sentiasa mahu tampilkan sesuatu yang berbeza dan filem ini menarik dengan membawa genre muzikal.


“Apa yang diharapkan agar filem ini membantu menarik perhatian penonton muda datang menonton,” katanya.

Bersama penganjuran konsert, penerbitan album baru dan tayangan filem, Astro juga menggunakan platform saluran Astro Ria, Prima, Awani dan Hitz TV menyiarkan pelbagai program mengenai Sudirman seperti Di Sebalik Pembikinan filem Hoore! Hoore!, Trek Selebriti, Cerita Artis Malaysia dan dokumentari.


 

No comments: