Friday, July 20, 2012

Kot Sudirman Tempahan Terakhir Di Toko Den Wahab

Kot terakhir Sudir

Pakaian terakhir untuk diri Allahyarham Sudirman Haji Arshad adalah dua pasang Baju Melayu songket untuk menyambut Hari Raya pada tahun 1991 yang lalu. Juga sehelai kot lukisan tangan yang menampilkan tandatangan logo Sudirman.

Demikian diberitahu oleh Encik Den Wahab, tuan punya kedai jahit kegemaran Allahyarham yang terletak di Wisma Yakin, Jalan Masjid India, Kuala Lumpur.

Menurut Den Wahab, Sudirman datang sendiri ke kedai bersama bodyguardnya SAM yang berbadan tegap dan sasa itu, dalam bulan puasa pada pertengahan April 1991.


Sudir duduk bersebelahan bodyguardnya SAM (paling Kanan)

Kata Den Wahab, bahan kain tersebut pada mulanya Sudirman minta buatkan kot untuk SAM. "Seperti biasa saya mengukurnya dulu, saya dapati kain itu memang tak cukup untuk kot SAM. Tapi kalau untuk Abang Sudir memang cukup, kerana Abang Sudir kecik, tapi SAM besar."

"Kalau tak cukup tak mengapalah. Buatlah saja kot untuk saya," jawab Sudirman.

"Saya sendiri yang memotong kain baju kot itu, terus jahit. Dan siap dalam tempoh empat lima hari saja, berpandukan 'design' yang dilukis oleh Sudirman sendiri," kata Den Wahab lagi.

Kata Den Wahab lagi: "Sebelum itu saya pernah menyiapkan pakaian yang dikehendaki segera oleh Sudirman dalam tempoh 24 jam."

Bagi Den Wahab, kain yang dibuat kot itu agak istimewa dari yang biasa ditempah oleh Sudirman, kerana kain itu bercorak tandatangan logo Sudirman, sungguh menarik, lain dari yang lain.


Sambutan Hari Jadi terakhir Sudir di Pulau Pinang pada tahun 1991.

Rupanya kot tersebut telah dipakai oleh Sudirman di majlis sambutan hari lahirnya yang ke-37. Majlis itu berlangsung di perkarangan rumah abang iparnya (bapa Atai) Encik Zainuddin Awang Ngah (Yang Dipertua Majlis Perbandaran Seberang Perai, Pulau Pinang) iaitu suami kakak Sudir, Rudiah.

Peristiwa yang sangat bererti pada 25 Mei 1991 itu turut meraikan bersama anak-anak yatim seramai 500 orang.

Turut memeriahkan majlis tersebut ialah pelawak kesayangan Sudir, iaitu Yusni Jaafar (ibu Raja Ema). Kata Yusni, waktu itu dia telah menegur Sudir: Mengapa kurus sangat? Kesihatan pun kena jaga Sudir," kata Yusni menasihatkannya. Dia hanya tersenyum. "Saya sihat," jawabnya.

Kira-kira sebulan lebih selepas majlis tersebut, Sudirman pun jatuh sakit di Kuala Lumpur. Terus menghilang selama 7 bulan.... dan menghilang terus buat selama-lamanya dari pandangan mata.

Petikan: Majalah URTV terbitan tahun 1992
Oleh: Norazli Noh


No comments: