Monday, October 24, 2011

Sepak Takraw Catat Sejarah - ZAM

Sudir berbincang mengenai persembahannya dengan ZAM.  

"Sumbangan Sudirman mempopularkan Kejohanan Sepak Takraw MAS - Utusan Malaysia - RTM yang terhebat dalam sejarah negara tidak boleh dinafikan."

Sesuatu yang tidak dapat saya lupakan di sebalik kejayaan gemilang dan bersejarah Kejohanan Sepak Takraw MAS - Utusan Malaysia - RTM yang bermula pada tahun 1985 di peringkat nasional hingga mencapai peringkat antarabangsa pada tahun 1988 ialah surat dari penghibur terkemuka negara, Sudirman yang dihantarnya kepada saya dalam penerbangannya dengan MAS ke London setelah memberikan sumbangan hiburan yang hebat di kejohanan itu pada tahun ketiga (1987).

Surat itu mencurahkan perasaan tersinggungnya kerana menurut persepsinya ucapan saya ketika pembukaan Kejohanan Sepaktakraw 1987 tidak memberikan pengiktirafan kepada sumbangannya. Bahagian ucapan saya yang telah menyinggung perasaannya ialah "sambutan yang hebat bukanlah semata-mata kerana adanya persembahan Sudirman."

Sudirman sangat gembira apabila dijemput untuk mengadakan persembahan bagi menambahkan kemeriahan kejohanan itu dan beliau telah memberikan sepenuh komitmen dari peringkat persiapan awal hingga ke akhir. Beliau telah datang berbincang dengan Jawatankuasa Dasar tentang format rancangan persembahannya dan memberikan beberapa ideanya yang kreatif untuk menyesuaikan persembahan dengan semangat kejohanan itu.

Petikan: Rencana Utusan Malaysia terbitan 30 Ogos 2009 oleh Tan Sri Zainudin Maidin bekas Ketua Pengarang Kumpulan Utusan.
No comments: