Sunday, October 23, 2011

Sudirman Sebagai Usahawan

 Sudir bersama pengurusnya Mr. Dunn di pejabat SUDI Sdn. Bhd.

SIAPA sangka anak kecil dari Kampung Bukit Tok Embun, Temerloh Pahang Darul Makmur ini, akan muncul sebagai Penghibur No.1 Asia. Dan siapa sangka anak kampung ini juga telah mengeluarkan minuman ringan atas jenamanya sendiri "SUDI". Itulah tuah manusia.

Bertempat di kawasan termahal di bandaraya Kuala Lumpur, SUDIRMAN USAHA DAGANG INDUSTRI atau ringkasannya SUDI telah mula beroperasi sejak awal tahun 1990. Di tingkat 4, UBN Tower itulah, Sudir banyak menghabiskan waktu siangnya untuk menguruskan perniagaannya yang kian memuncak. Pejabat SUDI cukup eksklusif. Sejurus sahaja anda memasuki ruang pejabat "glamour"nya sudah terasa. Poster-poster besar keratan akhbar terpampang di bilik menunggu. Pengunjung dapat membaca kejayaan-kejayaan besar Sudir di ruang ini, sambil duduk di kerusi empuk berlantai karpet tebal warna merah jambu dan menikmati minuman SUDI.

Pejabat Sudir terbahagi kepada dua ruang, ruang SUDIRMAN PRODUCTION SDN. BHD. yang mengendalikan "show" Sudir dan ruang SUDI yang mengendalikan perniagaannya. Bilik pejabat Sudir terletak di ruang SUDIRMAN PRODUCTIONS. Berkarpet putih gebu, bilik ini amat istimewa dan sesuai dengan keperibadian Sudir yang sentiasa mahukan yang terbaik. Perabutnya diperbuat dari kaca dan kayu yang mahal. Melalui tingkap kacanya, sebahagian dari kota Kuala Lumpur dapat dinikmati.

Di sebelah bilik Sudir ialah bilik pengurusnya, Encik Dharanee Dharan Kannan atau Mr. Dunn yang juga bertindak sebagai Pengarah Urusan SUDI. Di luar terdapat ruang pejabat yang menempatkan 4 orang pekerja Sudir. Ruangnya berlantai karpet merah jambu dan nampak luas. Di sini juga terpampang poster-poster gergasi Sudir ketika menyanyi.

Di bahagian SUDI pula, karpetnya warna kelabu dan menempatkan kira-kira 15 orang pekerja. Bahagian ini pun kelihatan amat lapang. Sudir masuk ke pejabat jam 11.00 pagi, atau lebih awal kalau ada "appointment", dan pulangnya pula agak lewat malam. Di pejabat, pekerja-pekerjanya menggelarkan Sudir "MR. MANN". Menurut seorang pekerjanya, itu adalah arahan Sudir. Menurut mereka lagi Sudir adalah seorang BOSS yang amat baik.

Kata Sudir pula "Saya harus bekerja lebih keras untuk menampung pekerja dan membayar sewa pejabat. Mungkin bila dah lega sikit nanti, saya bercadang untuk membeli terus lot pejabat di bandaraya. Kalau bayar tiap-tiap bulan pun setidak-tidaknya ia kepunyaan saya. Insya-Allah!"

Di ruang ini kita paparkan gambar-gambar beberapa sudut pejabat SUDI untuk tatapan pembaca. "SUDILAH!" Kata Sudir sebelum menutup wawancara.

Sudir bersama Air Tin SUDI keluaran syarikatnya

Petikan: URTV keluaran tahun 1990.

No comments: