Sunday, February 13, 2011

Berita Harian: ‘Biarlah Orang Luar Bercerita Mengenai Sudir’ - Rodziah

Rodziah bersama Fauziah Abd Samad 

Dokumentari Penghibur Terbaik Asia temui peminat di saluran History, 20 Februari 2011

NAMANYA memang tidak asing di kalangan peminat dan penggiat seni hiburan tanah air. Sememangnya bakat milik penghibur Datuk Sudirman Arshad dikagumi ramai. Maka tidak hairanlah biarpun artis serba boleh kelahiran Temerloh, Pahang, itu sudah 18 tahun meninggalkan kita, namanya tetap harum meniti di bibir.

Bak sebutir bintang yang cukup hebat menerangi dunia hiburan, pemergiannya nyata sukar diganti. Walaupun saban hari ada saja artis baru muncul di persada seni, ingatan peminat terhadap penyanyi yang juga pelakon, peguam dan ahli perniagaan terkenal itu tetap utuh bersemi.

Lalu, cukup difahami apabila beliau menjadi pilihan AETN All Asia Networks dan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) untuk ditampilkan dalam dokumentari biografi khas, yang bakal disiarkan menerusi saluran History (Astro 555) pada jam 10 malam, 20 Februari ini.
Penghasilan dokumentari terbabit tentu sekali dilihat antara penghargaan terbaik buat Penghibur Terbaik Asia itu, bagi mengenang semula pembabitan dan jasanya dalam dunia seni hiburan negara.

Dokumentari biografi yang ditayangkan selama satu jam ini bakal memaparkan kehidupan Sudirman daripada kecil hingga ke saat beliau menghembuskan nafas terakhir, pada 22 Februari 1992.

Memetik kata seniman Tan Sri P Ramlee yang terlebih dulu pulang ke rahmatullah, ‘tiada kata seindah bahasa, dan tiada gambar secantik lukisan’, begitulah perumpamaan yang setimpal diberikan kepada Sudirman, seperti yang disifatkan kakaknya sendiri, Datin Rodziah Arshad.

Rodziah yang hadir sama ke majlis tayangan dokumentari terbabit di ibu kota baru-baru ini berkata, dia amat menghargai usaha murni pihak penerbitan itu, biarpun dirinya sendiri tidak terbabit dalam pembikinannya.

“Pihak penerbitan memang ada meminta kerjasama daripada saya, untuk mengadakan temubual bagi menjayakan dokumentari ini, tetapi saya memilih untuk tidak mahu terbabit. Bagi saya, biarlah orang luar yang menceritakan mengenai Sudirman dan bukan ahli keluarganya sendiri.

“Saya tidak mahu dilihat seperti pepatah ‘masuk bakul, angkat sendiri’. Saya rasa, orang luar lebih berhak menilai Sudirman kerana arwah sendiri dikenali ramai dan tidak menjadi masalah bagi pihak penerbitan untuk mendapatkan sumber.

“Bagaimanapun, saya berterima kasih kepada pihak penerbitan kerana sudi menghasilkan, seterusnya menyiarkan dokumentari ini. Saya sendiri berasa sedih apabila menontonnya, malah cucu saya yang berumur enam tahun turut menangis. Saya dapat menghayati kisah yang dilalui olehnya dan sampai saat ini, tidak sekali pun saya lupa dia ialah adik saya," kata Rodziah sambil mendedahkan, penghibur yang turut dikenali sebagai seniman rakyat itu gemar memakan sambal tumis.

Katanya, Sudirman seorang yang bersungguh-sungguh dalam kerjayanya dan beliau cukup menghargai dunia seni.

Dokumentari itu sendiri menurutnya, menampilkan pendekatan lebih istimewa apabila ia memaparkan biografi Sudirman dengan lebih mendalam.

“Bukan setakat kejayaannya saja yang menjadi kayu pengukur, tapi usaha kerasnya membuatkan dia berjaya dalam dunia yang diceburi. Dan, sekiranya suatu hari tergerak hati, saya sendiri akan turut menulis mengenai adik saya ini,” ujar Rodziah.

INFO: Dokumentari Sudirman

ANTARA penggiat seni dan rakan baik Sudirman yang ditemubual dalam dokumentari berkenaan ialah penulis lirik, Habsah Hassan; komposer, Fauzi Marzuki; wartawan veteran, Bahyah Mahmood; bekas pengurusnya, Daniel Dharanee Kannan; Beh Suet Pheng dan ramai lagi.

DIAKUI, Sudirman seorang yang disenangi ramai dan insan berbakat besar. Beliau bukan saja seorang penghibur, malah seorang peguam, pengacara televisyen, penulis, kartunis, pelakon dan ahli perniagaan disegani.

NAMUN, nama Sudirman Arshad lebih malar segar di pentas nyanyian. Sudirman ialah artis pertama dari Asia yang merekodkan lagu Inggeris di Studio Abbey Road, United Kingdom.

SUDIRMAN mempunyai kira-kira 20 album (tidak termasuk album kompilasi) sepanjang 16 tahun bergiat di dalam bidang seni.

BUKAN saja di Malaysia, Sudirman juga terkenal di Singapura, Brunei dan Indonesia. Walaupun beliau banyak menyanyikan lagu berbahasa Melayu, hakikat itu tidak menghalang untuk beliau mengadakan persembahan di luar negara seperti di Hawaii, Melbourne, Tokyo, Dubai, London dan Russia.

PADA 1989, Sudirman diumumkan Penghibur Terbaik Asia pada Asian Popular Music Awards yang berlangsung di Royal Albert Hall, London. Pada pertandingan itu, Sudirman mengalahkan penghibur hebat Asia lain seperti Leslie Cheung, Anita Sarawak dan Kuh Ledesma.

ARTIS berbakat besar ini turut diminati peminat pelbagai bangsa, di mana beliau turut menyanyikan lagu dalam bahasa Inggeris, Tamil dan Cina.

DI sebalik kejayaannya, ada kisah sedih yang membelenggu dunia peribadi juara Bintang RTM 1976 ini. Ibu Sudirman meninggal dunia pada usia muda dan rumah tangganya tidak berkekalan. Satu demi satu kontroversi yang melanda dihadapinya dengan tabah dan sehingga kini punca kematian Sudirman masih menjadi tanda tanya.

UNTUK mengetahui lebih mendalam legenda seni sepanjang zaman ini, saksikan dokumentari Sudirman di saluran History pada 20, 22 dan 23 Februari, serta 1, 11 dan 13 Mac ini. Dokumentari ini juga disertakan sari kata Bahasa Malaysia dan Cina.

No comments: